Du er her: Forside » Fremstilling parykker ægte hår

Hvordan fremstilles parykker af ægte hår?

Når parykker fremstilles af ægte hår, er det en længere proces. Håret skal først sorteres, bleges og derefter farves i den valgte nuance, for til sidst at blive syet sammen til en paryk.

Hvor kommer håret fra?

Hvis du har en paryk af ægte hår, har du måske en gang imellem undret dig over, hvor håret kommer fra. Hår til parykker kan skaffes forskellige steder fra, men basalt set er der 4 områder, der er hovedeksportører af hår til parykker. Håret kommer typisk fra kvinder i enten østeuropæiske lande som Ukraine eller Rusland, fra asiatiske lande som Kina og Mongoliet, fra Sydamerika eller fra Indien.

Fattige kvinder sælger deres hår til parykker

Det er typisk fattige kvinder, der sælger deres hår for at få en ekstra indkomst, men for et par år siden kom det frem, at mange parykker med indisk hår stammer fra hinduistiske kvinder, som barberer håret af i forbindelse med religiøse ritualer. Det var lidt af en skandale i lande som Israel, hvor jødisk-ortodokse kvinder normalt går med paryk.

Ifølge Jødedommen er det nemlig forbudt at bære genstande, der er forbundet med afgudsdyrkelse, hvilket Hinduismen med dens flerguderi jo er, i hvert fald ifølge meget troende jøder. Derfor kom der større efterspørgsel efter hår fra andre folkeslag.

Processen med at fremstille parykker af ægte hår

Selve processen med at fremstille parykker ægte hår er langvarig og krævende. Først skal de mange portioner hår gennemgås minutiøst, så man kan opdage og frasortere ødelagte hårstrå. Derefter sorteres de mange portioner hår efter længde, så man har bunker med hår i alle længder. Hvis der skal laves parykker med det såkaldte ’jomfruhår’, forarbejdes håret ikke yderligere, før det sys sammen til en paryk. Disse paryktyper er således lavet af hår, der har beholdt sin naturlige farve. Resten af håret skal igennem en længere farvningsproces, hvor det først afbleges, så alle hårets naturlige farvepigmenter fjernes, og derefter farves hver portion hår i den farve, som den færdige paryk skal have.

Typisk har parykmageren en række basisfarver, som der vælges imellem alt efter hvor stor efterspørgslen er på en bestemt hårfarve. Derefter kan der efter behov tilføjes highlights, og håret kan i visse tilfælde bleges endnu en gang for at opnå en lysere nuance. Ofte overtrækkes hårstråene i parykken med silikone til sidst for at give ekstra fylde og gøre håret mere skinnende. Silikonen holder dog ikke evigt, men forsvinder gradvist med hver vask af parykken.

Sådan syes en paryk ægte hår?

Der er 2 måder, hvorpå man kan sy hårene fast på en paryk. Det kan enten gøres på maskine, hvilket giver et ensartet resultat, men fordi maskinerne ikke er helt så nøjagtige som hvis parykken var håndsyet, sidder hårstråene fast i lige rækker. Når en paryk sys i hånden, kan man derimod opnå et lidt mere naturligt fald i håret.