Du er her: Forside » Gode råd

Gode råd til dig, der skal have paryk

Ufrivilligt hårtab kan skyldes flere forskellige ting, og det kan ramme både mænd og kvinder. At miste sit hår kan være en stor omvæltning i hverdagen, fordi vores hår er en stor del af vores identitet og med til at udtrykke vores personlighed. Tænk blot på, hvor meget tid vi kan bruge på at sætte vores hår, inden vi går ud ad døren.

Samtidig understreger det manglende hår med al tydelighed, at man er syg – både over for en selv og for omverdenen. For mange er det ubehageligt at blive mindet om det, hver gang man ser sig selv i spejlet.

Kræft er desværre blevet en ret almindelig og udbredt sygdom i vores samfund. Behandlingen indebærer ofte kemoterapi, hvor hårtab er en almindelig bivirkning. Man taber alt sit hår på kroppen, men håret på hovedet er normalt det, som man først mister. Hårcellerne bliver ødelagt, fordi kemoterapien simpelthen dræber alle de celler, som deler sig hurtigt. Heldigvis vokser håret ud igen en måneds tid efter, at et forløb med kemoterapi er afsluttet.

Mange kræftpatienter vælger at gå med paryk i den periode, hvor de ikke har noget hår på hovedet. Det kan der være mange forskellige årsager til. Nogle føler, at deres personlighed lider et stort knæk, når de mister håret. Det gælder både for mænd og kvinder – men af en eller anden grund taler vi ikke så meget om, hvordan mænd oplever de synlige bivirkninger ved kemoterapi. Andre ønsker ikke at skille sig ud i gadebilledet. Og atter andre gør det af hensyn til deres nærmeste omgangskreds.

Kan hårtab være permanent?

Kemoterapi giver ikke permanent hårtab. Det gør strålebehandling derimod. Det er en behandlingsform, som man også benytter i forbindelse med kræft. Til gengæld vil du kun miste håret på det bestrålede område.

Der findes også andre sygdomme som fx alopecia areata, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hårsækkene. Alopecia areata giver pletskaldethed og kan ramme både mænd og kvinder. Sygdommen er vanskelig at behandle, så her kan en paryk være en god løsning.

Er dit hårtab permanent, og ønsker du en paryk, kan det være en god idé at investere i en paryk af ægte hår. Den kan du style præcis som du plejer at gøre med dit eget hår, og du kan sågar farve det.

 

parykker af fiber
parykker af fiber
Parykker af fiber
Parykker aegte haar
Parykker lang hår naturtro
Parykker naturlig
Har du et spørgsmål vedrørende din paryk? Du er altid velkommen til at ringe til mig på 51 18 41 92.
Bestil en tid, hvis du gerne vil prøve en paryk eller se mit udvalg af hovedbeklædning. Jeg yder fuld diskretion, så jeg har altid kun én kunde i salonen ad gangen. Du skal bare ring til mig på 51 18 41 92 eller skrive Kontakt mig        

Skal jeg vælge paryk eller hovedbeklædning?

 Jeg oplever, at mine kunder ofte fortryder, hvis de vælger at købe en hovedbeklædning i stedet for en paryk. De vender gerne tilbage for at få en paryk. Derfor anbefaler jeg altid, at du vælger en paryk, for har du først valgt en hue eller et tørklæde og fået tilskud til det, kan du ikke få tilskud til en paryk på et senere tidspunkt.

Kan jeg prøve en paryk, mens jeg stadig har mit eget hår?

Du kan sagtens prøve en paryk, mens du stadig har dit eget hår.

Er du startet i kemoterapi, vil jeg anbefale dig at prøve en paryk så hurtigt som muligt, så du stadig har overskud til at tage stilling til dit hår. Udvalget af parykker og hovedbeklædning er enormt stort, så du har mange valgmuligheder, og det kan godt virke uoverskueligt, når kemoterapien for alvor begynder at tappe dig for energi.

Omvendt skal du også føle dig klar til at prøve en paryk. For mange kommer det som et chok, når de får at vide, at de vil miste deres hår. Måske bliver du vred eller ked af det. Du skal lige have lidt tid til at bearbejde de følelser, inden du kan forholde dig til dit nye udseende og vælge en paryk, som du vil blive glad for. For mange er det nemlig meget grænseoverskridende at prøve en paryk, fordi vores hår er så stor en del af vores personlighed.

Til gengæld kan det også være en lettelse, når du endelig har truffet en beslutning om dit nye hår eller tørklæde – især fordi du så kan have det liggende derhjemme klar til den dag, hvor det bliver nødvendigt.

Skal jeg få mit eget hår klippet af?

Om du skal klippe dit eget hår af eller ej er helt op til dig selv. Mange vælger at klippe deres eget hår af, så snart de begynder at fælde mere end normalt. Det kan være træls at se på en masse løse hår, der ligger på ens tøj, og det er bare en påmindelse om, hvad der er ved at ske. Er dit hår kort, vil det ikke være helt så synligt, at du er begyndt at fælde.

Det er lidt af en tillidssag at blive klippet, når du har udsigt til at miste håret. Måske vil du reagere ganske voldsomt rent følelsesmæssigt, når du ser dit nye udseende i spejlet. Alene af den grund lader mange kræftpatienter sig klippe af en i deres familie hjemme i vante rammer.

Men der er også mange frisører, som gerne vil hjælpe dig. Jeg vil også gerne hjælpe dig, så du er velkommen til at kontakte mig på 51 18 41 92 for at få en snak om, hvad der er bedst for dig.

Når du får dit hår klippet af, vil jeg anbefale dig at lade 1½ centimeter være tilbage. Bliver du klippet hos en frisør, kan hun forme det tilbageværende hår som en frisure, så du stadig har lidt tid til at vænne dig til tanken om, at du er ved at miste dit hår.

Jeg vil også anbefale dig at blive klippet med en saks frem for en maskine. En elektrisk hårtrimmer kan give nogle hårde stubbe, som kan genere under parykken, hvis du begynder at bruge den, inden alt dit eget hår er faldet helt af.

Hvor lang tid tager det at få en paryk?

 Normalt får du din paryk med hjem samme dag, som du konsulterer mig i min salon. Jeg har altid et stort udvalg af parykker på lager, så vi sammen kan finde en, der lever op til dine ønsker. Parykken kan jeg også klippe til, så dit nye hår bliver lige, som du ønsker det.

Det foregår i rolige og trygge rammer, hvor der er god tid til at finde den helt rigtige paryk til dig. Jeg har kun én kunde ad gangen i min salon, så du skal bare huske at bestille en tid, når du føler dig klar til at prøve en paryk. Det kan du gøre ved at ringe til mig på 51 18 41 92.

Skal jeg tage særlige forholdsregler når jeg bruger paryk?

Vælger du en fiberparyk, som langt de fleste gør, skal du være opmærksom på, at den ikke kan tåle høj varme. Håret vil begynde at smelte, så pas på med at opholde dig i nærheden af stearinlys, brændeovne og meget varme ting i et køkken. Hvis du skal lave mad, hvor du fx kan komme til at læne dig ind over en gryde med kogende vand, bør du tage et tørklæde om hovedet for at undgå, at der sker noget med din paryk.

En fiberparyk kan heller ikke tåle at blive tørret med en føntørrer. I stedet skal du lade den lufttørre på et parykstativ. Det kan tage op til 10 timer for en fiberparyk at blive tør, så det kan kræve lidt planlægning, når den trænger til at blive vasket.