Du er her: Forside » Pleje af parykker

Pleje af parykker

Inden du forlader min salon med din nye paryk, får du en grundig vejledning i, hvordan du bruger og plejer din paryk, så du kan have glæde af den i lang tid. Hvis du passer godt på din paryk og følger mine anbefalinger, kan en fiberparyk ved normal brug holde sig pæn i omkring et år til halvandet år.

En paryk med ægte hår kan have en levetid på flere år. Du kan ikke sove med din paryk på om natten, da den højst sandsynligt ryger af dit hoved. Har du det bedst med at have noget på hovedet også om natten, vil jeg anbefale dig at sove med hue. I min salon har jeg et udvalg af huer, som du altid er velkommen til at se og prøve.

Pleje af fiberparyk

En fiberparyk bør du vaske cirka hver anden uge. Hvis du sveder meget, fordi du fx har det varmt om sommeren, eller dyrker meget sport, kan det være nødvendigt at vaske din paryk lidt oftere. Du skal ikke være bange for, at en fiberparyk mister sin facon ved vask. Parykken får sin frisure tilbage helt af sig selv, når håret tørrer. Det er en af fordelene ved en fiberparyk.

Vask af fiberparyk 

  • Børst forsigtigt din paryk igennem med en rigtig parykbørste. Start ude fra spidserne og arbejd dig op ad håret.
  • Fyld en balje med lunkent vand, der er maksimalt 30 grader varmt, og bland lidt hårshampo i, så det skummer op.
  • Læg din paryk i blød i vandet i 3-4 minutter. Sørg for, at al håret er dækket af vand.
  • Skyl sæben ud af din paryk. Brug lunkent vand og skyl håret fra toppen og nedefter, så du følger hårets retning. Skyl derefter den indvendige side af din paryk i hårets retning.
  • Hæld rent vand i baljen og bland lidt balsam i. Balsam giver dit hår glans og holder det smukt i længere tid.
  • Læg din paryk i blød i vandet i 5-10 minutter. Sørg for, at al håret er dækket af vand. Skyl parykken grundigt igen. Husk, at det stadig skal være i hårets retning, så det ikke filtrer sammen.
  • Læg din paryk på et tørt håndklæde og tryk forsigtigt det overskydende vand ud. Du må ikke frottere håret, for så risikerer du, at det filtrer sammen.
  • Lad din paryk lufttørre på et parykstativ, så der kan komme luft til håret både indvendigt og udvendigt.
  • OBS: Du må ikke børste din paryk, mens den er våd!

Det tager cirka 10 timer for en paryk at blive helt tør. Du skal vente med at tage den på igen, til den er helt tør. En fiberparyk kan ikke tåle høje temperaturer, så du må ikke bruge føntørrer eller glattejern på den. Du skal også være opmærksom på at holde din paryk væk fra åben ild, brændeovne og høj varme generelt i din dagligdag. Når din paryk er tør efter vask, kan du med fordel spraye den med lidt olie for at bevare hårets glans og smidighed. Dit hår kommer til at se flot ud, men lige så vigtigt er det, at plejende spray forlænger parykkens levetid.

Pleje af paryk med ægte hår

En paryk med ægte hår kræver meget pleje, men den kan til gengæld holde længere end en fiberparyk, og du kan style den, så du kan skifte frisure fra dag til dag. Du skal være forsigtig, når du vasker parykken for at undgå, at knuderne i parykkens bund går op. Derfor kan du med fordel følge vejledningen til at vaske en fiberparyk. Efter vasken er det en god idé at give håret lidt olie eller en anden form for plejeprodukt for at tilføre håret næring, så det bliver ved med at se flot og levende ud.

Styling af en paryk med ægte hår

Når parykkens bund er helt tør, kan du style parykken. Hvis parykken er fugtig, når du skal bruge den, kan du eventuelt tørre den forsigtigt med en føntørrer. En paryk med ægte hår kan tåle varme, så du må gerne style med føntørrer, krøllejern eller glattejern, men pas på med alt for høje temperaturer, for det slider på håret. Særligt hvis du bruge glattejern, vil jeg anbefale dig at bruge et produkt, som beskytter håret mod varmepåvirkningen. Derudover kan du style med milde plejeprodukter. Jeg fører et udvalg af produkter og vejleder dig gerne i, hvordan du skal bruge dem.